Waarom ventilatie onderhoud belangrijk is

Nieuws

VRAAG OF ADVIES NODIG?
0347- 32 85 50

NEEM CONTACT MET ONS OP
info@vbwv.nl

Het onderhouden van een ventilatiesysteem is belangrijk voor de werking van het systeem en om een zo gezond mogelijk binnenklimaat te creëren. De lucht in een woning is namelijk niet altijd even schoon, en het ventilatiesysteem heeft hierop een positieve invloed.

Verontreinigende factoren

Verontreinigende factoren in een woning kunnen zijn:

  • CO2: dit ontstaat door het ademhalen en verlies van lichaamsvocht bij mens en dier. In een doorsnee huishouden komt per dag circa 10 liter vocht vrij door in- en uitademen, transpireren en dergelijke.
  • Vocht: afkomstig van koken, douchen of (af)wassen.
  • Schimmel: dit is vaak een resultaat van te veel vocht in een bepaalde ruimte of een gebouw. Schimmels groeien goed op warme en vochtige plaatsen, zoals bijvoorbeeld een niet goed geventileerde badkamer.
  • Fijnstof: wordt binnenshuis onder andere veroorzaakt door stofzuigen, koken, stoken met houtkachels, (geur)kaarsen, wierook en tabaksrook. Deze vorm van luchtvervuiling bestaat uit zwevende deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer. De deeltjes kunnen bestaan uit verschillende groottes, herkomst en chemische samenstelling.
  • VOS: vluchtige organische stoffen kunnen vrijkomen bij allerlei producten die in huis worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan verf, schoonmaakmiddelen, cosmetica, luchtverfrissers en bouwmaterialen.
  • Koolstofmonoxide: wanneer een geiser, kachel of cv-installatie slecht functioneert kan er koolmonoxide vrijkomen. Dit is een kleurloos gas dat ontstaan door onvolledige verbranding van koolstof, fossiele brandstoffen en andere brandbare koolstofverbindingen. Het is giftig, kleurloos en reukloos.

Door een raam open te zetten kan er tijdelijk geventileerd worden (we noemen dit natuurlijke ventilatie), maar dit is niet voldoende om een gezond binnenklimaat te behouden. Bovendien is het niet fijn om een raam open te zetten wanneer het erg koud is buiten. Voor continue ventilatie is daarom een mechanisch ventilatiesysteem nodig.

Klachten die kunnen ontstaan

Wanneer er geen mechanische ventilatie aanwezig is kan dit zorgen voor verschillende klachten zoals:

  • Vermoeidheid
  • Irritatie van de slijmvliezen van keel, neus of ogen
  • Verhoogde kans op overdracht van infectieziekten
  • Hoofdpijn

Bovendien geeft onvoldoende ventilatie een kans aan schimmels en bacteriën in de woning.

Mindere werking van het ventilatiesysteem

Naast lichamelijke klachten en een verhoogde kans op schimmels en bacteriën werkt het ventilatiesysteem ook gewoon minder goed wanneer het voor langere tijd niet gereinigd is. Wist u dat een ventilatiesysteem tot wel 20% in capaciteit afneemt wanneer het langer dan 2 jaar niet is onderhouden? Zonde, en ook nog eens minder gezond dus.

Samengevat: ventilatie onderhoud is erg belangrijk

We kunnen dus wel stellen dat het onderhoud van een ventilatiesysteem erg belangrijk is, voor zowel de gezondheid als de werking van het systeem. Hoe vaak laat u uw ventilatiesysteem reinigen? Ideaal gezien komen we elk jaar langs, maar eens in de twee jaar is zeker een must.

Van Bommel Ventilatiewerken verhuisd

Van Bommel Ventilatiewerken verhuisd

Van Bommel Ventilatiewerken is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Zoveel zelfs dat wij (alweer) te weinig ruimte hadden op kantoor en in het magazijn. Elk jaar nemen we meer nieuwe projecten en opdrachten aan, en nemen we ook weer nieuwe medewerkers aan om deze...

Lees meer
Dit is waarom ventileren belangrijk is

Dit is waarom ventileren belangrijk is

Huizen zijn tegenwoordig veel beter geïsoleerd dan vroeger. Dat zorgt ervoor dat de warmte beter wordt vastgehouden en een lagere energierekening, maar ook dat er niet voldoende mogelijkheid is om op een natuurlijke manier te ventileren. Met natuurlijke ventilatie...

Lees meer

Vul de formulier hieronder in. Bel ons 0347- 32 85 50 of stuur een mail naar: info@vbvw.nl

Contact Van Bommel Ventilatiewerken

Vul de formulier hieronder in. Bel ons 0347-326206 of stuur een mail naar: info@vbvw.nl

Contact

13 + 4 =

Kom eens kijken bij Van Bommel!

Laten we duidelijk zijn, in de bouw moet hard gewerkt worden! Maar zonder die energie geen voldoening. De levendigheid bij van Bommel biedt jou een toekomstbestendige baan.

Een baan waar je je talenten kan uitbuiten en een alom gewaardeerde vakidioot kan worden.

Een baan waarin je fouten mag en móet maken om verder te komen in je werk. En een baan die wellicht ook  een carrieremove voor je in petto heeft zodat je sprongen kunt maken.

          ✔ 13 adv dagen

          ✔ Prachtige projecten

          ✔ Scholing

          ✔ Talentontwikkeling

Meer dan goed salaris.

25 vrije dagen per jaar.

Inbreng wordt gewaardeerd.

Uitsluitend leuke collega’s.

Vul de formulier hieronder in. Bel ons 0347- 32 85 50 of stuur een mail naar: info@vbvw.nl

Contact

13 + 15 =

Vanwege Pasen zijn wij vrijdag 15 april en maandag 18 april niet bereikbaar.

Vanwege Pasen zijn wij vrijdag 15 april en maandag 18 april niet bereikbaar.